Wat is het verschil tussen booStcamp en booTcamp?

Een boostcamp is sporten in de natuur terwijl je goed naar je lichaam luistert. Minder zwaar dan een bootcamp en meer gericht op ademhalingsoefeningen en je lekker voelen in je lijf. Je wordt sterker en krijgt een betere conditie, zonder dat je hierbij het uiterste van je lichaam hoeft te vergen. Het is een sport die je kan doen als je herstellende bent van een burn-out, maar ook als je wil sporten en tegelijk wil leren de signalen van je lichaam beter aan te voelen in plaats van -vaak onbewust- te negeren. Bij een bootcamp is het een uitdaging om juist wat harder voor jezelf te zijn, met de nadruk op je sportprestaties, terwijl je bij een boostcamp veel meer gaat voelen wat het sporten met je doet en je leert hierbij ook goed te zijn voor jezelf.

  • Verschil boostcamp bootcamp Noordwijk

Hoe is het ‘boostcampen’ ontstaan?

Ik heb het zelf bedacht tijdens mijn burn-out periode! Voor die tijd trainde ik veel, hardloopschema’s, regelmatig bootcampen en verschillende trainingen onder leiding van trainers die je weinig rust gunden. “Moe zijn zit tussen je oren”. Tijdens mijn burn-out wilde ik zo graag de schema’s blijven volgen, maar liep ik soms huilend over straat omdat het gewoon ECHT-NIET-GING. Toen heb ik voor mezelf het booStcampen bedacht: lekker naar buiten, rustig in beweging en voelen waar je lijf op dat moment het meest behoefte aan heeft. Ademoefeningen tussendoor en vooral: met meer energie thuiskomen dan je bent weggegaan!

Wat zijn de positieve effecten van boostcampen?

Met een boostcamp sport je buiten in de natuur en niet op straat, zoals bij sommige bootcamps. In de natuur zijn zorgt voor minder stress, minder prikkels en meer ontspanning. Tel daarbij de beweging en ontspannende ademoefeningen op en je komt op een mooi rijtje voordelen van het boostcampen:

  • Laagdrempelig, boostcamp is mogelijk voor alle sportniveaus;
  • Je leert beter ontspannen en daardoor het bewegen leuker vinden;
  • Met bewegen en ademoefeningen in de natuur, adem je veel schonere zuurstof in dan in de sportschool (tot wel 5x schoner!);
  • Je krijgt een betere balans in sterker worden van kracht en conditie naast het pakken van rust en ontspanning;
  • Je voelt en ziet vaker het zonlicht, waardoor het gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt, dat je schildklier stimuleert. Hierdoor krijg je meer energie, waardoor je kwaliteit van leven toeneemt!
  • Uit zonlicht wordt ook vitamine D aangemaakt. Onmisbaar tegen klachten als spierkramp, migraine, rugpijn en vermoeidheid;
  • Door de adem- en ontspanningsoefeningen kom je dichterbij je gevoel te staan, waardoor je ook makkelijker kan voelen wat je wil in het leven;
  • Boostcampen in de natuur draagt bij aan je creatief en oplossend vermogen, versterkt je immuunsysteem en geeft meer zelfvertrouwen.

Wil jij het zelf eens proberen?

Heb jij interesse om deel te nemen aan een BooStcamp kijk dan bij jou in de buurt waar deze gegeven worden. Vaak kun je inschrijven op een proefles. Mocht je in de omgeving van Noordwijk wonen dan ben je van harte welkom bij mij. Natuurlijk geldt dit ook als je verder weg woont. Een BooStcamp op locatie is ook mogelijk. Heb je naar aanleiding van dit artikel over het verschil tussen BooStcamp en BooTcamp vragen, bel mij gerust.

Marieke van Duijn
Marieke van Duijn – Pak de Kans

Marieke van Duijn is naast ademcoach ook sport- & beweegcoach en geeft BooStCamps in Noordwijk in de duinen en op het strand. Ze schreef eerder ook blogs over ‘Ademcoaching‘, ‘Beter ademen tijdens het sporten’, ‘Burn-out periode’ en ‘JA-zeggen tegen het leven’.