Ja zeggen tegen het leven

Pas las ik in een dagboek van vroeger, dat ik als klein meisje zo ontzettend gelukkig was in het kleine Kudelstaart waar ik opgroeide. Ik keek op tegen mannen en vrouwen die stoere ontdekkingsreizen maakten en droomde weg bij de geschiedenis verhalen in “Van nul tot nu”. Maar ik schreef: ondanks die mooie bestemmingen, kan ik me niet voorstellen dat ik ooit weg zou gaan uit mijn dorp. Dit is voor mij alles, hier blijf ik, dit is de wereld. (…)

Maar die wereld werd steeds groter en dat meisje een reismeisje. En tijdens al mijn wereldreizen en gave avonturen heb ik mooie mensen ontmoet, maar ook flinke nachtmerries beleefd. Toch heeft elke belevenis mijn leven verrijkt en mij geleerd dat het altijd loont om te gaan voor de kansen die voorbij komen en ja te zeggen tegen het leven. En dat is zeker niet altijd makkelijk! Maar als jij je in een situatie bevindt waar je niet blij van wordt, dan zal het leven je zogenaamde ‘veranderingskansen’ bieden. Alles bij het oude en vertrouwde houden lijkt vaak het makkelijkst, maar is dat ook wat je wilt?

Kansen pakken

Vroeger vond ik oud en vertrouwd ‘wel oke’. Tot ik echt ‘ja’ ben gaan zeggen. Wow wat kan het leven mooi zijn en wat groei ik als mens.

Werken in een Australische dierentuin met koala’s en kangoeroes, maar ook slangen om je nek? JA! Verder reizen door dat grote continent en wel zien wat er allemaal mogelijk is? JA! Maar de andere kant was ook: geen vast inkomen, onzekerheid waar je ’s avonds slaapt, weinig geld. Ook JA. Soms de mooiste herinneringen maken met totale vreemden, een andere keer weer bestolen zijn door andere totale vreemden. (t)JA.

Of dat ik mijn baan en huis binnen een maand tijd heb opgezegd, naar Afrika reisde en daar onwikkelingswerk ben gaan doen? JA! Alle vrijheid, maar ook bergen onzekerheid, want geen huis en baan meer… Ook JA.

Terug in Nederland en niet snel een baan en huis kunnen vinden, dus dan maar doen wat ik altijd al wilde: als wintersportgids in Zweeds Lapland opgeleid worden, werken en een eland zoenen? Ab-so-luut JA!

En tenslotte ook in het rijtje: een lange, maar ook al lang geen goede relatie verbreken en op ontdekkingstocht voor singles gaan? Oei, moeilijk en enorm verdrietig… maar JA! En zelfs na een tijd weer alleen te zijn heb ik genoten van de rijkdom van dit vrijgezellenleven en alle nieuwe vrienden die je er voor terugkrijgt! Dus JA.

Die ene reden

Kortom, “ja” zeggen tegen het leven, of je dat nu moeilijk of makkelijk vindt. Want heel eerlijk: er zijn altijd 100 reden om iets niet te doen, maar misschien kan 1 reden wel genoeg zijn om iets wel te doen. En het hoeft heus niet altijd iets drastisch te zijn als je baan opzeggen of je relatie beëindigen, ook een hobby ontdekken waar je denkt dat je niet goed in bent, een metamorfose aangaan, een nacht wild-kamperen… Mijn oma zei het al: “Je kan beter spijt hebben van wat je gedaan hebt, dan spijt dat je het uberhaupt niet hebt geprobeerd”.

Mijn tip: leg je handen op je buik, adem diep in, laat je gedachten gaan en let op waar je hart blij van wordt. Ik noem het altijd: waar je hart van gaat huppelen. Dát is waar je voor mag gaan!

Verkeerde keuzes bestaan niet

Vaak laten we ons tegenhouden door twijfel en angst. Bang als we zijn voor het nemen van verkeerde beslissingen. Ik moet dan vaak denken aan dat verhaaltje van die oude Chinese man uit een klein dorp. Op een dag komt er een wild paard aanlopen, dat bij zijn huis in een boom verstrikt raakt. Een paard is een luxe, een stukje rijkdom en de dorpsbewoners zijn dan ook verrukt: “Wat een geluk!”. Waarop de man zegt: “Misschien wel, misschien niet”. Zijn zoon gaat erop rijden, maar het paard is te wild, hij valt er af en breekt zijn arm, waardoor hij even niet meer kan werken. “Wat een pech!” zeggen alle dorpsbewoners. “Misschien wel, misschien niet”. En een paar weken later krijgen alle jonge mannen uit het dorp de oproep om in de oorlog te komen strijden. Zijn zoon niet, want hij is gewond. “Wat een geluk!”…. Tsja…Bij alles in het leven is het zo dat het geluk er ook van afhangt hoe je er naar kijkt. Het geluk zit in jou!

Marieke van Duijn
Marieke van Duijn – Pak de Kans

Marieke van Duijn is naast ademcoach ook sport & beweegcoach en heeft onlangs nog een blog geschreven over “Beter ademen tijdens het sporten“.