Over verbinding: hoe je zonder moeder te willen zijn toch een moederhart kan voelen kloppen

Of ik toch echt geen kinderen wil, of ik het écht zeker weet en of ik niet stiekem dolgraag deel uit zou willen maken van een ‘echt gezin’. Moeder zijn. Moeder willen zijn. “Nee, sorry.” Maar wil je dan geen moeder zijn?? De vraag die niet echt als vraag bedoeld is. De zogenaamde ‘retorische vraag’ waar geen antwoord op verwacht wordt, maar er juist benadrukt wordt hoe normaal het zou moeten zijn. Want ja, ik ben gek op kinderen en mijn nichtjes en neefje zijn voor mij de grootste kanjers op aarde.

…. Maar dan toch dat ongewenste antwoord. “Nee.”

En dan die stilte.

  • met kind in zee_pak de kans

Hoe is jouw verbinding?

In het leven en in het voelen van liefde staat één ding centraal: verbinding. Verbinding voelen met jezelf, met je gevoel, verbinding tussen hart en hoofd en natuurlijk verbinding -en dan bedoel ik ook écht in contact- met de ander.

Bij mijn werk als ademcoach is dit de basis. Allereerst zorg ik voor de verbinding tussen mijzelf en de klant, een proces waar ik mee begin ruim voordat de klant arriveert. Daarna richten we ons op de verbinding die de klant kan maken met zichzelf, met het echte voelen en weten. Zodra die basis is gelegd is het ook veel makkelijker om een echte verbinding aan te gaan met alles wat om ons heen is. Met een liefdespartner, ouder of kind in de meeste gevallen.

Eiceldonatie

Zo’n 5 jaar geleden heb ik eicellen gedoneerd. Ik las een artikel waarin het tekort aan eiceldonoren werd belicht en de vurige liefdeswens van mensen om op die manier toch hun kinderwens te kunnen realiseren. Of er in elk geval een kans op te hebben.

Ik heb die kinderwens niet echt. Nooit gehad ook. Ook geen anti-wens overigens. Maar ik heb voor mijn vrijheid gekozen.

Zo’n 3,5 jaar geleden is ze geboren. Een meisje met ongetwijfeld hele blije en dankbare ouders. En met ergens op afstand een eiceldonor, ook een heel dankbaar mens. Ken ik haar? Nee. Weet ik haar naam, of waar ze woont, of hoe ze er uit ziet? Nee. Als zij 12 jaar is mag ze mijn ‘karakter/hobby-paspoort’ inzien als ze dat wil. En als ze 16 is mag ze mijn contactgegevens opvragen. Als ze wil.

Moederhart zonder moederschap

Het kan zo zijn dat ik haar nooit zal ontmoeten of zal weten wie ze is. En toch kan ik verbinding met haar voelen.

Er wordt vaak gezegd dat er weinig zo sterk is als de verbinding tussen een moeder en haar kind. Maar geloof me, je kan heel goed een moederhart in je voelen kloppen -zonder moederschap- en verbinding aangaan met wie jij maar wilt.

Het enige wat je hoeft te doen is je hart te openen.

Marieke van Duijn
Marieke van Duijn – Pak de Kans

Marieke van Duijn is naast ademcoach ook sport & beweegcoach en geeft BooStCamps in Noordwijk in de duinen en op het strand.