Waarom een duik in de koude zee zo lekker voelt (en ook nog ’s goed voor je is).

Hoe ik mijn kerstvakantie doorbreng? Met elke dag een duik in zee!

“Maar heb je dan geen koudwatervrees?”

Ja, elke keer weer, maar dat duurt maar heel even, daarna is het heerlijk!

Ik kan best druk zijn in mijn hoofd en in de vakanties soms moe, na alle drukte op het werk. Maar na een koud bad voel ik vooral rust, kalmte en nieuwe energie. Dat is ongelooflijk fijn. Het is bijna verslavend en ik doe het dan ook het hele jaar door. Een goede ademhaling hierbij is heel belangrijk, maar eerst even terug naar waar het ooit begon.

Al sinds ik me kan herinneren vond ik het heerlijk om de zee in te gaan. Warm of koud, dat maakte me eigenlijk niet uit. Ik rende dus ook in de winter met mijn blote voeten door het water, met vaak een half natte broek tot gevolg, tot grote vreugde van mijn ouders 😉 .

  • koud waterbaden_ademhaling_bij blog_Marieke van Duijn

Nieuwjaarsduiken

Toen ik wat ouder werd deed ik graag mee aan de nieuwjaarsduiken. Een heerlijk gevoel na afloop en stiekem ook wel fijn om niet de enige ‘gek’ te zijn die in de kou de zee induikt. Steeds vaker ging ik graag het koude water in en veranderde dat ‘gekke’ steeds meer in ‘te gek’.

Voer voor een een leuke internetdate

Een tijdje heb ik als intro op mijn internetdating profiel gehad: “Hey, ga je mee? Spontaan je kleren uitgooien en de zee in rennen, in het nog iets te koude voorjaarszonnetje? En daarna opwarmen met een warme chocomel in een strandtent…”

Het leverde veel mooie reacties op die varieerden van “Ja! Wanneer gaan we?” tot het iets minder enthousiaste “hmmm… ik hou je handdoek wel vast”.

Behalve goede gespreksstof leverde deze intro trouwens ook aardig wat dating-opties op. Nog een voordeel van het koudwaterbaden 😉.

Blijf gezond ademhalen

Zo kwam het dat er steeds vaker mensen mee de zee in gingen. Of ze nu gek waren, of er gewoon op vertrouwden dat het iets goeds zou doen, iets magisch, iets ongrijpbaars. Een heel vrij en gezond gevoel. Alsof je de hele wereld aankan en alles in jou aan het stromen is. Helemaal in combinatie met de verschillende ademoefeningen die je hierbij kan inzetten. En als je niet weet wat te doen: het belangrijkste is dat je vooral blijft doorademen en je adem niet vasthoudt. Concentreer je op je buikademhaling en geniet van het gevoel als je door de eerste schrikreactie heen bent. Voor diegenen die wel eens in een koud bad zijn gegaan na een saunabezoekje, dat gevoel daarna, dat lijkt hier zeker op. Behalve dat dit nóg fijner voelt en mijn altijd koude voeten tot het verleden behoren!

Wim Hof, de enige echte Iceman

Ik vond het heel interessant om over Wim Hof te horen en te lezen. Niet alleen neemt Wim al heel lang koudwaterbaden en douches, hij werkt ook samen met verschillende wetenschappers om steeds meer bewijs te verzamelen van waar wij als mensen toe in staat zijn. En wat een gezonde ademhaling, koud water en een goede mindset kunnen betekenen voor je gezondheid. Daarnaast wordt je cardiovasculaire systeem geactiveerd, wat zorgt voor betere doorbloeding en een sterker en gezonder hart.

Goede voornemens voor 2021

Voor mij is het ook de verbinding tussen lichaam en geest. Echt voelen wat er in je lijf gebeurt en waar je blij van wordt. Je kan dit natuurlijk ook bewerkstelligen met een koude douche, maar zelf vind ik de zee nog krachtiger en intenser. Belangrijk is wel dat je het op een veilige manier doet, begeleid of zelfstandig. Je vindt hierover veel informatie op internet of in de boeken van Wim Hof. Als je meer wilt weten over de emotionele gezondheidseffecten van koudwaterduiken, mag je mij ook altijd een belletje geven.

Rest mij verder niets dan jou een heel goed, gezond en inspirerend nieuwjaar te wensen. En mocht je nog een goed voornemen zoeken, overwin je koudwatervrees en neem vaker een verfrissend bad!

Marieke van Duijn
Marieke van Duijn – Pak de Kans

Marieke van Duijn is naast ademcoach ook sport & beweegcoach en geeft BooStCamps in Noordwijk in de duinen en op het strand. Een koudwaterbad in de Noordzee behoort hierbij zeker tot de opties!