In de middle of nowhere…
… in Amerika kamperen met een groep tieners. En na een lange wandeling, middenin het bos er achterkomen dat een van de kinderen zijn medicijnen niet meeheeft…
Oh nee, wat nu, wat heeft dit voor invloed op deze gevoelige jongen?
Nick had, zoals vele Amerikaanse kinderen, behoorlijk veel medicatie. ’s Ochtends waren er pillen om op te starten, na de lunch pillen om zijn drukte te temperen en later weer pillen om de concentratie vast te houden. En ’s avonds nieuwe pillen om beter te kunnen slapen. Een soort Krimson dus uit Suske en Wiske, maar dan in het echt!
Maar even terug naar de Amerikaanse bossen: Medicijnen vergeten betekende hier groot alarm. Het was echter 4 Juli, Onafhankelijkheidsdag en op deze nationale feestdag is er geen koerier te krijgen, laat staan op de afgelegen plek waar wij ons bevonden.
Een paar dagen in de natuur, zonder de medicijnen, hadden grote gevolgen voor Nick. Positief welteverstaan. Zijn uitstraling ging van mat naar levendig en hij kon zijn gevoelens uiten, werd niet meer afgevlakt, maar juist actief, behulpzaam en hij genoot zichtbaar. Kortom: een genot om in de groep te hebben! U begrijpt dat wij de koerier nog een rondje om gestuurd hebben!
Hoog gevoelige of hoog sensitieve kinderen kunnen intens genieten van kleine dingen. Ook hun emoties beleven ze vaak intens en het is dan ook belangrijk dat ze deze kunnen uiten. Ongeveer 20% van de kinderen wordt met hoog gevoeligheid geboren. Het aantal HSP’ers onder jongens en meisjes is gelijk. (Hooggevoelig.nl). HSP’ers zien sneller dan gemiddeld bepaalde details, of wat er moet gebeuren om iets te verbeteren. Omdat ze heel veel zien, genieten en indrukken krijgen, kunnen ze eerder overprikkeld raken. Vooral in drukke omgevingen zoals de onze, met radio, tv, veel mensen, computers, telefoons, etc. Het is voor deze gevoelige kinderen daarom ook heel belangrijk dat ze voldoende rust krijgen.
De natuur als medicijn
Belangrijk om te weten is dat het voor een HSP’er heel zwaar en moeilijk is om zich blijvend aan te passen aan drukke omgevingen of situaties. Andersom kan een HSP’er in een rustige omgeving juist floreren, zoals dus ook in Amerika gebeurde! Ga daarom ook lekker de natuur in met de kinderen, als je zelf in de natuur bent ben je vaak rustiger en dat heeft ook weer positieve invloed op de gemoedstoestand van je kind. Voor hoog gevoelige mensen is de natuur vaak het beste ‘medicijn’.
Echte aandacht en verbinding
Een gevoelig kind is meestal erg geïnteresseerd in haar/zijn omgeving en stelt daarom ook vaak meer vragen dan andere leeftijdsgenoten. Ze kunnen dit vaak beter in 1 op 1 situaties dan middenin een groep en voelen zich dan ook meer gehoord. Zelf willen ze het liefst 100% aandacht geven, maar als ze het nodig hebben ook graag krijgen. Hierbij is niet alleen de oprechte verbinding (dus zonder halve blik op je telefoon), maar zeker ook eerlijkheid heel belangrijk. HSP’ers voelen heel goed wat de sfeer of echte boodschap is. Als je iets anders zegt dan je uitstraalt, dan is dat voor een hoog gevoelig kind heel moeilijk te begrijpen.
Het is een misverstand dat hoog gevoelige kinderen altijd introvert zijn. Er zijn er zeker ook die extravert zijn en er in dat geval ook van genieten als ze op een feest zijn en veel aandacht krijgen. Maar zowel extravert als hoog sensitief betekent wel dat de prikkels extra hard binnenkomen zodat een kind hierna ook weer extra tijd nodig heeft om tot rust te komen en de balans te herstellen. Geen extra pillen, maar rust en verbinding.
Elke dag onafhankelijkheidsdag
Deze kinderen zien en weten veel en vragen zich voortdurend (in hun hoofd) af waarom iets gebeurt en wat alle mogelijkheden zijn. Het zijn ook vaak ‘scenario-denkers’ en ze vinden het meestal lastig om keuzes te maken. Ze denken veel na over van alles en nog wat en nemen alle verbanden mee. Om beter beslissingen te kunnen nemen of een ‘rustiger hoofd’ te krijgen, helpt het bijvoorbeeld om in de natuur te zijn, te bewegen en goed te aarden. Zie ook mijn blog over ‘oefeningen voor kinderen om beter te aarden’ (binnenkort). Verder helpt een duidelijke structuur, liefdevolle aanraking en een veilig thuis waar ze tot rust kunnen komen.
Een hoog gevoelig kind is op zijn/haar eigen manier heel bijzonder en neem dan ook gerust de tijd om het kind in zijn eigenste zijn ook echt te leren kennen. En ook de tijd dat het kind zichzelf kan leren kennen en durft te blijven. Zodat ‘Onafhankelijkheidsdag’ niet alleen op 4 juli plaats hoeft te vinden…
Marieke van Duijn – Pak de Kans
Marieke van Duijn is naast ademcoach ook sport- & beweegcoach. Ze geeft o.a. workshops voor hooggevoelige kinderen.