In een paar weken tijd is alles anders: de vakken in de supermarkt zijn vaak leeg, bang als we zijn voor honger. En ook houden we afstand van elkaar, zijn vele mensen thuis en krijgen nauwelijks bezoek meer.
Mensen zijn misschien wel eenzamer dan ooit. En mogelijk gaat niet het verlangen naar buiten de deur eten en drinken ons parten gaat spelen, maar het verlangen naar aanraking. Geen honger, maar huidhonger.
Huidhonger is het verlangen naar fysiek contact, naar aanraking van de huid. Bij liefdevolle aanraking, hoe zacht of ‘klein’ ook, wordt oxytocine aangemaakt, ook wel bekend als het knuffelhormoon, wat een heerlijk geluksgevoel teweegbrengt. Een geluksgevoel dat vele mensen nu missen vanwege de thuis isolatie in deze Corona tijd… Maar er is iets aan te doen!
Eenzaamheid
In de jaren voor de Corona-crisis voelde in Nederland ongeveer een miljoen mensen zich ‘sterk eenzaam’. Eén op de drie Nederlanders voelt zich daar bovenop nog eens ‘matig eenzaam’ (eenzaam.nl). Onder mannen en vrouwen komt het ongeveer evenveel voor. Vrouwen voelen zich echter vaker emotioneel eenzaam, terwijl mannen vaker sociaal eenzaam zijn. En kon je voor de Corona-crisis nog terecht voor een massage, of een andere vorm van aandacht en aanraking, dat is nu niet meer toegestaan. Thuis isolatie is voor velen een feit en daarmee ook: nog minder aanraking. Wat zijn hiervan de gevolgen? En, belangrijker: wat kan je hieraan doen?
Gebrek aan aanraking
De kracht van aanraking is enorm. Het gaat hier om aanraking van de fysieke huid, ons grootste orgaan. De huid is ook het orgaan waar alles aan af te lezen is, van emotie tot ziek zijn. Kippenvel, zenuwen, zweten en rood worden, ik noem maar een paar kenmerken van onze huid. Maar in deze periode is dat kenmerk vooral: onaangeraakt. Sociale distantie, of onthouding, kan tot direct gevolg hebben dat mensen zich nog eenzamer voelen en dat kan weer leiden tot ‘huidhonger’. Als je als kind te lang niet wordt aangeraakt, kan je daar aan overlijden, maar ook voor volwassenen is het ernstig. Het zorgt voor meer stress, sombere gevoelens en een verlaagd immuunsysteem. Ook ervaar je vaak minder veiligheid en geborgenheid. Bovendien: als het lichamelijke beloningsysteem van aanraking wegvalt, zijn mensen eerder geneigd op zoek te gaan naar alternatieven, zoals alcohol of drugs. Gelukkig zijn er ook andere opties…
Wat kan wel in tijden van Corona
Zit je veel alleen en heb je behoefte aan aanraking?
Hieronder staan wat opties beschreven die je kunt uitproberen. Belangrijk is hierbij tijd en aandacht te nemen voor jezelf, dan werkt het gewoon beter en, laten we eerlijk zijn: je bent het ook waard!
- Allereerst kunnen de knuffels van vroeger kunnen weer de knuffels van het heden worden. Dus haal dat konijn, beertje of gewoon zacht kussen erbij en knuffel het. En wil je dit effect versterken? Als je iemand anders ziet knuffelen en jij doet het zelf ook, dan heeft dat een vergelijkbare werking als het normale knuffelen! Ook al is dat op afstand. Maak je hierbij oogcontact (op afstand!) en geef je complimenten, ook aan jezelf, dan wordt dat effect nog meer versterkt.
- Verder kent je lichaam en vooral ook je huid een zogenaamd ‘lichaamsgeheugen’. Dat betekent dat als je op een bepaalde manier, of bepaalde plek wordt aangeraakt, je lichaam de dierbare herinnering van hoe het ooit is aangeraakt terughaalt en een soort van pseudogevoel daarvan wordt aangemaakt. Probeer het maar uit! Pak je hand liefdevol vast met de andere en streel jezelf over je hand. Voel je de zachtheid van je huid? En de warmte?
- En als je het dan uit probeert, bij jezelf, doe dit met aandacht! Smeer je zelf in met een lekkere bodylotion, of olie en in plaats van dat je dit hupsakee-snel doet, doe je het met aandacht. Met aandacht voor je huid, voor je enkel bot, je kleine pink, je buik, je navel en ga zo maar door. Elk lichaamsdeel verdient een stukje aanraking.
- En geef jezelf eens een warme knuffel! Dat kan je doen door je handen kruislings op je schouders, armen en bovenrug te leggen. Je kunt jezelf zacht of juist stevig beetpakken of met kneepjes wat masseren. Precies zoals je dat bij een ander zou doen. Het maakt niet uit wat je doet, zolang je het maar met liefde en aandacht doet.
- En tot slot is het mooi om je meer verbinden met jezelf. Dat kan als volgt: leg je ene hand op je buik, net iets onder je navel. Je andere hand leg je ontspannen op je borst, of, als je dat prettiger vindt, net onder je ribben, boven je navel. Voel de warmte van je hand op je huid en andersom. Voel hoe je ademhaling op en neer gaat en als je wilt kun je proberen naar dat kommetje van je hand toe te ademen.
De werking van bovenstaande oefeningen kan je nog versterken door het gebruik van essentiële oliën. De werking hiervan kan heel diep gaan en gebruik met advies is dan ook aan te raden. Mocht je hier meer over willen weten, of specifieke vragen hebben, mail of bel mij dan gerust. En als je het allemaal teveel ‘gedoe’ vindt, kan je altijd nog pure chocolade gaan eten… Het prikkelt de aanmaak van het hormoon oxytocine en, ook niet onbelangrijk, het is in de meeste supermarkten gewoon op voorraad!
Zie voor meer informatie en wetenschappelijke artikelen ook de site van psychologietoday.com.
Marieke van Duijn – Pak de Kans
Marieke van Duijn is naast ademcoach ook sport & beweegcoach en geeft ook trainingen aan bedrijven. Verbinding met in de eerste plaats jezelf staat hierbij centraal, want daar begint een gezonde werk-privé -balans.